en-USro-RO

| Login
17 iulie 2018

Responsabilii pentru învăţământul catolic au lansat marţi un „avertisment solemn” guvernului, ca răspuns la decizia de a reducere locurile de muncă din acest sector.

„Suntem conştienţi că există constrângeri economice bugetare asupra statului”, a declarat Eric de Labarre, Secretarul general pentru educaţia catolică la o conferinţă de presă în Toulouse, în prezenţa liderilor regionali din acest domeniu.

Acest sector, care are aproximativ 136000 de profesori, a contribuit în anii trecuţi la eforturile de consolidare a finanţelor publice, în special printr-o politică de „optimizare a resurselor” şi de „redistribuire de posturi”, a mai adăugat Labarre. Dar această politică are limite, mai ales că ea „se confruntă, şi cu amplificarea numărului de studenţi” (cu 7000 mai mulţi în 2010 faţă de 2009. În fiecare an, între 30000 şi 40000 de cereri de înscriere în şcolile catolice nu sunt aprobate. Aproximativ 1500 de reduceri de locuri de muncă sunt planificate pentru cadrele didactice în anul următor.

Aceste reduceri de personal vor cauza închiderea a peste o 1000 de şcoli primare, 150 colegii şi 100 licee.

„Situaţia este de neconceput; ea devine contrară principiului alegerii libere pentru familii” stabilit prin legea Debré din decembrie 1959 privind libertatea la educaţie, în timp ce „pune sub semnul întrebării planificarea educaţională. Insistăm ca responsabilii care au luat această decizie să reexamineze situaţia”, a mai declarat Secretarul general.

Sursa: la-croix.com
Comentarii Momentan nu sunt comentarii. Poti fi primul care posteaza un comentariu.

Posteaza comentariu

Nume (necesar)

Email (necesar)

Website

Imagine CAPTCHA
Enter the code shown above:

  •  
     

    

Calendar Catolic

Marți, 17 iulie 2018

Sfintii zilei
Ss. Alexie, cerșetor; Marcelina, fc.
Liturghierul Roman
Marți din sãptãmâna a 15-a de peste an
Liturghie la alegere, prefațã comunã
verde, III
Lectionar
Is 7,1-9: Dacã nu veți crede, nu veți putea rezista.
Ps 47: Doamne Dumnezeul nostru, tu ești tãria noastrã!
Mt 11,20-24: În ziua judecãții, va fi mai ușor pentru Tir și Sidon decât pentru voi.
Meditatia zilei
Marți din sãptãmâna a 15-a de peste an

Va recomandam