en-USro-RO

| Login
17 iulie 2018

Ecumenism

Ecumenism
Mitropolitul Hilarion despre raporturile cu catolicii şi protestanţii
Raporturile, în ansamblu bune, cu catolicii; cele cu protestanţii, caracterizate de lumini şi umbre; colaborarea dintre Bisericile ortodoxe locale şi pregătirea marelui conciliu; temerile pentru situaţia creştinilor din Irak, Egipt, Siria, Libia, Afganistan, Pakistan. A fost un discurs la 360 de grade cel al mitropolitului de Volokolamsk, Hilarion, preşedinte al Departamentului pentru Relaţiile Ecleziale Externe din Patriarhia de Moscova, care a intervenit luni la deschiderea cursului de formare pentru noi episcopi la Şcoala de doctorat şi înalte studii teologice „Sfinţii Ciril şi Metodiu”, unde este rector.
Celebrarea Vesperelor la încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor

În bazilica „Sfântul Paul din afara zidurilor”, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a prezidat celebrarea Vesperelor din solemnitatea Convertirii Sfântului Paul, la încheierea celei de-a XLV-a Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor cu tema: „Ce cere Domnul de la noi?” (Mihea 6,6-8). Au luat parte la celebrarea reprezentanţii celorlalte Biserici şi Comunităţi ecleziale prezente la Roma.

Conciliul al II-lea din Vatican înţelege angajarea ecumenică drept parte esenţială a misiunii Bisericii

Anul Credinţei, pe care ni-l dăruieşte Papa Benedict al XVI-lea, se leagă strâns cu Conciliul al II-lea din Vatican nu numai dintr-un punct de vedere temporal, ci şi al conţinutului. De fapt, el a fost inaugurat în ziua comemorării deschiderii conciliului, care a avut loc în urmă cu cincizeci de ani, şi este însufleţit de intenţia de a-i actualiza principalele afirmaţii magisteriale, văzând în el punctul de referinţă decisiv pentru misiunea Bisericii şi astăzi. În asta intră şi angajarea ecumenică asumată de Biserica catolică, ce nu este o temă secundară a conciliului, ci una din priorităţile sale centrale, aşa cum se citeşte deja în prima frază a decretului despre ecumenism: „promovarea refacerii unităţii între toţi creştinii este unul din principalele ţeluri ale sfântului conciliu ecumenic Vatican II” (Unitatis redintegratio, nr. 1).

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor - prima zi

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor la Iaşi a început vineri, 18 ianuarie 2013, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", unde, la ora 17.00, s-a desfăşurat o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături la altar pe pr. Benone Lucaci, rectorul Institutului, precum şi ceilalţi preoţi din cadrul seminarului, parohiilor şi din alte congregaţii din Iaşi, seminariştii, persoane consacrate şi numeroşi laici, catolici şi ortodocşi. La celebrare a participat şi pr. Gheorghe Popa, prorectorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, în calitate de reprezentant al ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Regăsirea seriozităţii credinţei creştine: cardinalul Koch la întâlnirea ecumenică din Belarus
Cardinalul Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinie a prezidat duminică 13 noiembrie o Sfântă Liturghie în catedrala catolică din Minsk, în Belarus, unde, la invitaţia patriarhului Moscovei, a participat la o conferinţă ecumenică. Întâlnirea a reunit creştini din Europa de Est şi de Vest, şi s-a încheiat marţi seară 15 noiembrie.
Mesajul Patriarhului Bartolomeu I pentru Benedict al XVI-lea
Pentru Solemnitatea Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul, Sanctităţii Sale, Papa Romei Antice, Benedict al XVI-lea, salutări fraterne în Domnul Isus Dumnezeul nostru...
Vizită ecumenică a cardinalului Etchegaray la Sankt Petersburg - Cu ocazia sărbătorii Rusaliilor
Cardinalul a stat la Sankt Petersburg între 9-15 iunie pentru celebrările de Rusalii, invitat de Biserica ortodoxă rusă.
Scrisoarea Papei către Patriarhul României
Scrisoarea Papei Benedict al XVI-lea, adresată Preafericitului Părinte Daniel, Arhiepiscopul Bucureştilor, Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei, Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului în acest an.
Finala Cupei Mondiale de Cricket – un moment exemplar de ecumenism
În Sri Lanka s-a declanşant o adevărată sărbătoare naţională, după victoria obţinută pe 29 martie în semifinala cu Noua Zenlandă.
Arhiepiscopul Crisostomos II, după audienţa la Papa, consideră că ortodocşii şi catolicii  sunt tot mai apropiaţi unii de alţii
După audienţa de luni la Papa Benedict al XVI-lea, Arhiepiscopul Cristostomos al II-lea, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Cipru, îşi continuă vizita la Roma.
Reflecţii şi iniţiative ecumenice în perioada Postului Mare

„A celebra Paştele în aceeaşi zi întăreşte mărturia creştină”: cu aceste cuvinte Consiliul Naţional al Bisericilor Creştine din Statele Unite (NCC) a adresat un mesaj tuturor creştinilor pentru a îndemna Bisericile să găsească o soluţie la diferitele tradiţii care determină, adesea, o dată diferită în celebrarea Paştelui, anul acesta invitaţia de a căuta un acord asumă o semnificaţie deosebită deoarece, pentru al doilea an consecutiv, toţi creştinii celebrează Paştele în aceeaşi zi.

„Asistăm la o primăvară în lumea arabă”

Scânteia a fost aprinsă la 4 ianuarie de Mohamed Bouazizi, un tânăr tunisian de 27 de ani, vânzător ambulant de fructe şi legume care a decis să-şi dea foc în public în semn de protest după ce poliţia îi confiscase marfa, singura lui sursă de întreţinere.

Numele adevăratei libertăţi
„Trăim momente ale istoriei în care consultarea noastră, reflecţia şi rugăciunea ecumenică este într-adevăr urgentă”. Cu aceste cuvinte s-a deschis la Belgrad întâlnirea anuală a Comitetului Unit al Conferinţei Bisericilor Europene (KEK) şi al Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE).
Interviu luat cardinalului Jean-Louis Tauran
Între creştini şi musulmani există un dialog care trebuie să continue. Asta reafirmă cu convingere cardinalul Jean-Louis Tauran, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, răspunzând la un interviu despre tensiunile care străbat Egiptul şi alte ţări arabe în aceste zile dramatice.
Omilia lui Benedict al XVI-lea la Sfântul Paul din afara Zidurilor
Urmând exemplul lui Isus, care în ajunul pătimirii sale l-a rugat pe Tatăl pentru discipolii săi „ca toţi să fie una” (In 17,21), creştinii continuă fără încetare să invoce de la Dumnezeu darul unităţii. Această cerere devine mai intensă în timpul Săptămânii de Rugăciune, care astăzi se încheie, când Bisericile şi Comunităţile ecleziale meditează şi se roagă împreună pentru unitatea tuturor creştinilor.
Se lucrează la un document despre primat şi sinodalitate: Dialogul teologic dintre catolici şi ortodocşi

Dialogul teologic, condus de Comisia mixtă internaţională dintre Biserica catolică şi Biserica ortodoxă în ansamblul ei, a avut câteva dificultăţi, dar, graţie voinţei ferme de a continua în căutarea depăşirii piedicilor existente încă, exprimată de toţi membrii săi, nu s-a oprit.

Interviu cu episcopul Brian Farrell, secretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor

„Uniţi în învăţătura apostolilor, în comuniune, la frângerea pâinii şi în rugăciune” (Fap 2,42) este tema anualei Săptămâni de rugăciune pentru unitatea creştinilor (18-25 ianuarie). Pentru a ne da seama de angajarea Bisericii catolice pentru unitatea celor botezaţi l-am interpelat pe episcopul secretar al Consiliului pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, Brian Farrell.

Creştinii din lume în faţa unui an dificil
Mesajul lui Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Păcii de la 1 ianuarie s-a centrat pe tema libertăţii religioase şi a problemelor care derivă din persecuţia creştinilor în multe părţi ale lumii. „Şi anul care îşi închide porţile a fost marcat, din păcate, de persecuţie, de discriminare, de teribile acte de violenţă şi de intoleranţă religioasă”, a afirmat Papa.
Pentru păstori şi credincioşi anglicani care intră în comuniune cu Biserica catolică
A fost înfiinţat sâmbătă 15 ianuarie de Congregaţia pentru Doctrina Credinţei Ordinariatul personal „Sfânta Fecioară de Walsingham”, destinat grupurilor de păstori şi credincioşi anglicani din teritoriile din Anglia şi Ţara Galilor care au exprimat dorinţa de a intra în deplina comuniune vizibilă cu Biserica catolică.
Forum catolic-ortodox: comunicatul de la Rodi, „Vrem să ne facem auzit glasul”
„Ni se pare important să reafirmăm – scriu catolicii şi ortodocşii – că ţările noastre din Europa nu pot să elimine rădăcinile lor creştine fără a se distruge şi că provocările etice sunt determinante pentru viitorul nostru într-o lume globalizată”.
Pagina 1 din 2First   Precedentul   [1]  2  Urmatorul   Ultimul   
  •  
     

    

Calendar Catolic

Marți, 17 iulie 2018

Sfintii zilei
Ss. Alexie, cerșetor; Marcelina, fc.
Liturghierul Roman
Marți din sãptãmâna a 15-a de peste an
Liturghie la alegere, prefațã comunã
verde, III
Lectionar
Is 7,1-9: Dacã nu veți crede, nu veți putea rezista.
Ps 47: Doamne Dumnezeul nostru, tu ești tãria noastrã!
Mt 11,20-24: În ziua judecãții, va fi mai ușor pentru Tir și Sidon decât pentru voi.
Meditatia zilei
Marți din sãptãmâna a 15-a de peste an

Va recomandam