en-USro-RO

| Login
17 iulie 2018

Intrări pentru 'Tarciziu Erdes'

Vatican: Audienţa generală de miercuri, 26 septembrie 2012. Despre liturgie
În aceste luni am parcurs un drum în lumina Cuvântului lui Dumnezeu pentru a învăţa să ne rugăm în mod tot mai autentic privind la câteva figuri din Vechiul Testament, la Psalmi, la Scrisorile sfântului Paul şi la Apocalips, dar mai ales privind la experienţa unică şi fundamentală a lui Isus, în raportul său cu Tatăl ceresc. În realitate, numai în Cristos omul este făcut capabil să se unească cu Dumnezeu în profunzimea şi intimitatea unui fiul faţă de un tată care-l iubeşte, numai în El noi putem să ne adresăm cu tot adevărul lui Dumnezeu numindu-l cu afecţiune "Abba! Tată!". Asemenea apostolilor, şi noi am repetat în aceste săptămâni şi-i repetăm astăzi lui Isus: "Doamne, învaţă-ne să ne rugăm!" (Lc 11,1).
10 moduri în care catolicii pot trăi Anul Credinţei
Pentru a marca a 50-a aniversare a Conciliului Vatican II şi a 20-a aniversare a Catehismul Bisericii Catolice, Papa Benedict al XVI-lea a anunţat un An al Credinţei, începând din 11 octombrie 2012 până pe 24 noiembrie 2013. Scopul este întărirea în credinţă a catolicilor şi atragerea lumii la credinţă prin exemplul lor. Episcopul David Ricken de Green Bay, Wisconsin, preşedintele Comitetului pentru Evanghelizare şi Cateheză din cadrul Conferinţei Episcopale Americane, oferă “10 moduri în care catolicii pot trăi Anul Credinţei”. Le redăm cu mici adaptări după materialul publicat de Conferinţa Episcopală Americană.
Exerciţii spirituale la Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iaşi cu ocazia începutului noului an academic 2012-2013
Studenţii Institutului Teologic „Sfântul Iosif” din Iaşi vor participa în perioada 2-5 octombrie 2012, la exerciţiile spirituale conduse de pr. Iacob Stolnicu, paroh al comunităţii Sagna, judeţul Neamţ.
Deschiderea anului academic 2012-2013 la Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iaşi
Deschiderea oficială a noului an academic 2012-2013 la Institutul Teologic „Sfântul Iosif” din Iaşi va avea loc luni, 1 octombrie 2012, cu celebrarea sfintei Liturghii în capela Isntitutului la ora 11.00. Sfânta Liturghie va fi prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, PS Cornel Damian, episcop auxliar de Bucureşti, părintele rector Benone Lucaci, precum şi pe ceilalţi părinţi formatori şi profesori din cadrul Institutului.
Cel care munceşte are dreptul la... muncă!
După ce s-au bucurat de o vacanţă presărată cu bucurie şi cu numeroase evenimente ce au purtat un profund caracter spiritual, cei 122 de studenţi s-au întors cu mult entuziasm în cadrul Institutului din dealul Copoului.
Road map al păcii - Cardinalul Jean-Louis Tauran despre călătoria Papei în Liban
Benedict al XVI-lea a indicat drumul păcii. Acum le revine celor care au în mâini destinele Orientului Mijlociu să decidă dacă să o ia pe acest drum – şi astfel să pună capăt suferinţelor popoarelor care locuiesc în acea regiune zbuciumată – sau să continue să lase spaţiu violenţei, alimentată şi de instrumentalizarea convingerilor religioase care n-au nimic de-a face cu violenţa.
Astăzi natura umană recapătă vechea sa frumuseţe - Schimbarea la faţă a Domnului în tradiţia bizantină
Sărbătoarea Schimbării la Faţă este una dintre cele douăsprezece mari sărbători din calendarul bizantin, cu o pre-sărbătoare la 5 august şi o octavă care se încheie pe data de 13. Deja începând de la mozaicul foarte frumos din secolul al VI-lea din mănăstirea „Sfânta Ecaterina” de pe muntele Sinai, iconografia preia relatarea evanghelică avându-l pe Domnul în centru, învăluit în lumină, pe Moise şi Ilie într-o parte şi cealaltă şi dedesubt pe cei trei discipoli Petru, Iacob şi Ioan care aproape că nu îndrăznesc să privească lumina orbitoare.
Un contact care revelează o realitate superioară - Colocviu cu cardinalul Julien Ries, fondatorul antropologiei sacrului
Julien Ries s-a născut în 1920 la Arlon, în Belgia. Preot catolic din dieceza de Namur, este istoric al religiilor şi cel mai mare studios de antropologie religioasă. Timp de peste douăzeci de ani a predat istoria religiilor la Universitatea catolică Louvain-la-Neuve, unde este acum profesor emerit. A fost creat cardinal de Benedict al XVI-lea în consistoriul din 18 februarie 2012.
Musulmanul convertit

Sunt mulţi musulmanii care ar vrea să renunţe la propria credinţă şi să îmbrăţişeze creştinismul, însă teama de persecuţiile propriilor coreligionari îi determină adesea să nu adere. Totuşi, există unul care a avut curajul să facă această alegere, nu numai în intimitatea inimii sale, ci relatând-o public pe situl National Catholic Register.


Spre Anul Credinţei convocat de Benedict al XVI-lea
Benedict al XVI-lea a revenit de mai multe ori asupra temei credinţei. În urările sale de Crăciun adresate Curiei Romane a spus: „Miezul crizei Bisericii în Europa este criza credinţei. Dacă ei nu-i găsim răspuns, dacă credinţa nu reia vitalitate, devenind o convingere profundă şi o forţă reală graţie întâlnirii cu Isus Cristos, toate celelalte reforme vor rămâne ineficace”.
Calendarul Anului Credinţei

Calendarul Anului – care se va încheia la 24 noiembrie 2013 – prevede câteva evenimente la care va fi prezent Benedict al XVI-lea, împreună cu o serie de întâlniri, întruniri şi iniţiative care vor aprofunda diferitele teme religioase şi culturale legate de celebrare.


Noua evanghelizare şi actualitatea învăţăturii lui Isus
Noua evanghelizare nu consistă în vestirea unui mesaj nou, diferit de cel din totdeauna, şi nici în simpla folosire de noi strategii sau de metode noi şi gălăgioase pentru a-i atrage pe oameni. În realitate, este vorba de a ne întoarce la „prima iubire” despre care ne vorbeşte Cartea Apocalipsului, atunci când îi reproşează Bisericii din Efes.
Trebuie să facem să strălucească ceea ce ne-a fost încredinţat depăşind ciocnirile ideologice în Biserică
„Credinţa este caracterizată de deschiderea maximă. Este o relaţie personală cu Dumnezeu, care poartă în sine toate comorile înţelepciunii. Pentru aceasta, raţiunea noastră finită este mereu în mişcare spre Dumnezeul infinit. Putem să învăţăm mereu ceva nou şi să înţelegem cu profunzime tot mai mare bogăţia Revelaţiei. Nu vom putea s-o epuizăm niciodată”.
Misterele sfintei Cristina
Pe 24 iulie, Biserica o sărbătoreşte pe sfânta Cristina de Bolsena, fecioară şi martiră în timpul „marii persecuţii” a împăratului Diocleţian (243-312). În această zi, la Bolsena, oraşul care o are ca Sfântă Patroană, se desfăşoară o manifestare religioasă singulară numită Misterele sfintei Cristina. Este vorba de o revizitare a chinurilor îndurate de tânăra martiră.
A face renunţări şi a accepta schimbările pe care le propune Biserica
Colocviu cu cardinalul Georges Cottier, martor direct al Conciliului al II-lea din Vatican
Cardinalul Angelo Amato vorbeşte despre recentele decrete aprobate de Benedict al XVI-lea
Violenţa, ura, samavolnicia pot ucide trupul dar nu sufletul. Martiriul părintelui Giuseppe Puglisi, preot din Palermo, ucis în 1993, dar şi cel al atâtor preoţi, călugări, călugăriţe, laici şi laice din toate epocile şi din toate naţionalităţile şi culturile, sunt exemplul cel mai elocvent că până la urmă Cristos are ultimul cuvânt. Părintele Puglisi a fost ucis pentru că exercita misiunea de preot în mod serios: predica valorile evanghelice fără a le dilua şi cuvintele sale găseau în tineri interlocutori atenţi şi fascinaţi. Pentru aceasta deranja mafia, a cărei cultură este „intrinsec anticreştină”.
Sfinţiri de preoţi la Iaşi
În sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul, vineri, 29 iunie 2012, în catedrala romano catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi, prin impunerea mâinilor Preasfinţitului Petru Gherghel, au primit hirotonirea întru preoţie 16 diaconi: 12 pentru Dieceza de Iaşi, doi pentru Arhidieceza de Bucureşti şi doi pentru Provincia "Sfântul Iosif" a Fraţilor Minori Conventuali.
ITRC Iaşi: Festivitatea de sfârşit de an academic şi acordarea premiilor pentru activitatea intelectuală
Joi, 28 iunie 2012, în „Aula Magna” a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iaşi, a avut loc festivitatea de sfârşit de an academic, în care s-au anunţat rezultatele obţinute în desfăşurarea activităţii intelectuale a studenţilor seminarişti. La acest eveniment au participat PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, PS Aurel Percă, episcop auxiliar, precum şi o parte a preoţilor profesori ai Institutului.
La mulţi ani pentru PS Petru Gherghel!
Preasfinţitul Petru Gherghel împlineşte joi, 28 iunie 2012, 72 de ani. Ziua următoare, 29 iunie, solemnitatea Sfinţilor Petru şi Paul, reprezintă sărbătoarea numelui şi aniversarea zilei sfinţirii întru Preoţie. Cu ocazia acestor evenimente, ne alăturăm felicitărilor şi rugăciunilor preoţilor şi credincioşilor Diecezei de Iaşi pentru a-i spune împreună cu vizitatorii acestui sit: La mulţi şi binecuvântaţi ani! Fie ca Domnul să-i binecuvânteze paşii!
Vatican: Audienţă acordată delegaţiei Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol cu ocazia solemnităţii sfinţilor apostoli Petru şi Paul (28 iunie 2012)
Joi 28 iunie 2012, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a primit în audienţă Delegaţia Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, venită în mod tradiţional la Roma cu ocazia solemnităţii sfinţilor apostoli Petru şi Paul. Delegaţia trimisă de Sanctitatea Sa Bartolomeu I este compusă din: Eminenţa Sa Emmanuel Adamakis, mitropolit de Franţa, director al Oficiului Bisericii Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană; Preasfinţitul Ilias Katre, Episcop de Philomelion (SUA); cucernicul diacon Paisios Kokkinakis, codicograf al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice.
Pagina 1 din 11First   Precedentul   [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  Urmatorul   Ultimul   
  •  
     

    

Calendar Catolic

Marți, 17 iulie 2018

Sfintii zilei
Ss. Alexie, cerșetor; Marcelina, fc.
Liturghierul Roman
Marți din sãptãmâna a 15-a de peste an
Liturghie la alegere, prefațã comunã
verde, III
Lectionar
Is 7,1-9: Dacã nu veți crede, nu veți putea rezista.
Ps 47: Doamne Dumnezeul nostru, tu ești tãria noastrã!
Mt 11,20-24: În ziua judecãții, va fi mai ușor pentru Tir și Sidon decât pentru voi.
Meditatia zilei
Marți din sãptãmâna a 15-a de peste an

Va recomandam