en-USro-RO

| Login
17 iulie 2018
Evenimente  »  Evenimente  »  Cultura Search

Cultura

Cultura
Video-mesaj al Sfântului Părinte Francisc pentru al treilea Festival al Doctrinei Sociale a Bisericii (Verona, 21-24 noiembrie)
Salut pe toţi cei prezenţi la al treilea Festival al Doctrinei Sociale a Bisericii care are ca temă „Mai puţine inegalităţi, mai multe diferenţe”. În mod deosebit, îl salut pe Episcop, Excelenţa Sa Monseniorul Zenti, şi pe Eminenţa Sa Cardinalul Oscar Rodriguez Maradiaga care va demara lucrările. Un salut tuturor celor prezenţi şi o mulţumire părintelui Vincenzi care de mulţi ani coordonează Festivalul.
Papa Francisc: „Benedict al XVI-lea făcea teologie în genunchi”
Cărţile scrise de Benedict al XVI-lea despre Isus din Nazaret i-au ajutat pe mulţi să descopere sau să-şi întărească credinţa şi au inaugurat un nou anotimp de studii despre Evanghelii: a spus Papa Francisc la ceremonia în care a înmânat Premiul „Ratzinger” la doi teologi, Richard Burridge, din Marea Britanie, şi Christian Schaller, din Germania. Ajuns de acum la a treia ediţie, premiul este susţinut de fundaţia vaticană „Joseph Ratzinger-Benedict al XVI-lea”, fiind considerat într-un anumit fel „Premiul Nobel în teologie”.
Apariție editorială: Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Evanghelia în viaţa copiilor.
Limbajul nostru, experienţele noastre vor fi mereu nepotrivite pentru a vorbi despre Dumnezeu. Totuşi, pentru a putea vorbi despre Dumnezeu oamenilor în modul cel mai potrivit trebuie să plecăm întotdeauna de la Biblie. Și aceasta cu atât mai mult în cazul copiilor. Ei pot recepţiona mesajul lui Dumnezeu mai uşor cu ajutorul unor imagini sau povestioare. Este metoda pe care a folosit-o şi Isus în faţa celor care-l ascultau: le vorbea în parabole pentru a se face înţeles.
Apariție editorială: Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii De vorbă cu Isus – rugăciune cu… o pâine pentru fiecare zi, scrisă de Agustin Filgueiras Pita și tradusă în limba română de pr. Paul Budău
Rolul şi importanţa povestirilor în instruire şi educare sunt bine cunoscute; poveştile asigură dezvoltarea intelectuală a copiilor, furnizând şi întregind cunoştinţe într-un mod atractiv. Aportul unor pilde nu este de neglijat nici în viaţa celorlalte categorii de vârstă, deoarece ele influenţează dezvoltarea morală corectă.
Apariție editorială: Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Compendiu de drept canonic, scrisă de Ioan Tamaş
„Codul de drept canonic este absolut necesar Bisericii. Fiind constituită ca un organism social şi vizibil, Biserica are nevoie de norme, pentru ca structura ei ierarhică şi organică să fie vizibilă, exercitarea funcţiilor ce i-au fost încredinţate de dumneiezescul Întemeietor, îndeosebi puterea sacră şi administrarea sacramentelor, să fie bine organizată, legăturile reciproce dintre credincioşi să fie reglementate după dreptate bazată pe caritate”, spunea fericitul Papă Ioan Paul al II-lea în Constituţia apostolică Sacrae disciplinae leges, prin care a promulgat noul Codex Iuris Canonici al Bisericii Romano-Catolice, la 25 ianuarie 1983.
Apariție editorială: Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Gramatica limbii latine, scrisă de pr. Claudiu Dumea
Limba latină era limba vorbită în antichitate în regiunea din jurul Romei numită Lazio (Latium), de unde provine și denumirea de „latină”, limba vorbită în Latium. A câștigat o importanță majoră ca limbă oficială în Imperiul Roman.
Lecţia lui Ratzinger este rădăcina istorică a credinţei cristologice
O trilogie şi un triduum. Trei sunt volumele pe care Joseph Ratzinger – Benedict al XVI-lea le-a dedicat lui Isus din Nazaret între 2007 şi 2012, trei sunt zilele pe care Fundaţia Vaticană care poartă numele Papei emerit şi Conferinţa Rectorilor Universităţilor Pontificale Romane le rezervă reflecţiei şi aprofundării hermeneuticii istorice şi cristologice a Evangheliilor, în lumina scrierilor ratzingeriane. Prima zi a simpozionului internaţional „Evangheliile: istorie şi cristologie
Papa Francisc: „Suntem sfinţi, îndreptăţiţi, sfinţiţi prin sângele lui Cristos: să ne asumăm această sfinţire şi să o trăim mai departe”
Toţi cei care au primit botezul sunt chemaţi să meargă pe calea sfinţeniei, nu poţi fi creştin „pe jumătate”: a spus Papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată joi dimineaţă în Capela Casei Sf. Marta din Vatican. Pontiful a afirmat că în viaţa noastră de creştini există întotdeauna un „înainte” şi un „după” Cristos, care a săvârşit în existenţa noastră cea de a doua creaţie, prin botez, viaţa cea nouă a harului pe care trebuie să o continuăm prin modul nostru de a trăi.
Apariţie editorială: Editura „Sapientia” anunţă apariţia documentului Biblia şi morala. Rădăcinile biblice ale acţiunii creştine
Editura „Sapientia” anunţă apariţia documentului Biblia şi morala. Rădăcinile biblice ale acţiunii creştine, elaborat de Comisia Pontificală Biblică și tradus de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecţia Magisterium, formatul 14x20, are 232 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 15 lei.
Lansarea și distribuirea primei traduceri romano-catolice a Bibliei în limba română

Lansarea și distribuirea primei traduceri romano-catolice a Bibliei în limba română

Vineri, 28 iunie a.c., începând cu ora 9,00, va avea loc, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, lansarea oficială a Bibliei, tradusă în limba română după textele originale de pr. Alois Bulai și pr. Eduard Patrașcu. Evenimentul va avea loc în prezența PS Petru Gherghel, episcop de Iași, inițiatorul acestui proiect, a PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București și președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România, a comunității academice din cadrul Institutului Romano-Catolic din Iași, a preoților și credincioșilor din Iași, precum și a altor invitați, între care îi remarcăm pe prof. Luca Mazzinghi, preşedintele Asociaţiei Biblice Italiene și profesor la Institutul Biblic Pontifical din Roma, Giuseppe Pulcinelli, profesor la Universitatea Pontificală Lateran din Roma, și Marco Settembrini, profesor la Facultatea Teologică din Emilia-Romagna, Bologna.

Apariție editorială: Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Pe urmele lui Toma de Aquino. Variante ale tomismului

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Pe urmele lui Toma de Aquino. Variante ale tomismului, scrisă de Fergus Kerr şi tradusă în limba română de Alex Moldovan. Cartea apare în colecţia Tratate de teologie, formatul 14x21, are 408 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 25 lei.

 

Apariţie editorială: Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Dalla sinassi eucaristica alla Chiesa-comunione: liturgia ed ecclesiologia in Jean-Marie Roger Tillard
Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Dalla sinassi eucaristica alla Chiesa-comunione: liturgia ed ecclesiologia in Jean-Marie Roger Tillard, scrisă de pr. dr. Daniel Iacobuț. Cartea apare în colecţia Disertatii doctorale, formatul 17x24, are 500 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 35 lei.
Apariţie editorială: Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Împotriva păgânilor şi Despre Întruparea Cuvântului, scrisă de sfântul Atanasiu de Alexandria
Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Împotriva păgânilor şi Despre Întruparea Cuvântului, scrisă de sfântul Atanasiu de Alexandria și traduse în limba română de pr. dr. Lucian Dîncă. Cartea apare în colecţia Patrologie, formatul 17x24, are 192 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 20 lei.
Editura Sapientia va fi prezentă la Târgul Internațional de carte LIBREX – Primăvara cărţilor la Iași

Editura Sapientia va fi prezentă cu producția sa editorială la Târgul Internațional de carte LIBREX – Primăvara cărţilor la Iași –, eveniment ajuns la cea de-a XXI-a ediție aniversară și care se va desfășura în incinta Sălii Polivalente din Iași, în perioada 6-10 martie 2013. În cadrul acestui eveniment, Editura Sapientia va lansa vineri, 8 martie, ora 15.30-16.00, trei dintre ultimele sale apariții editoriale.

Apariţie editorială: Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Vorbeşte-mi despre iubire, scrisă de Michel Quoist

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Vorbeşte-mi despre iubire, scrisă de Michel Quoist și tradusă în limba română de Andrei Adam-Motyka. Cartea apare în colecţia Creştinism în contemporaneitate, formatul 14x21, are 258 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro) și de la orice librărie catolică din ţară, la preţul de 20 lei.

Apariţie editorială: Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Construirea omului. Testamentul spiritual al lui Michel Quoist.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Construirea omului. Testamentul spiritual al lui Michel Quoist. Cartea, tradusă din limba franceză de Andrei Adam-Motyka, apare în colecţia Creştinism în contemporaneitate, formatul 14x21, are 226 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro) și de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 17 lei.

Dacă este mai bine să citeşti ziarul

Maria urcă la templu cu fiul întâi-născut, „Aşteptarea antică”. Dar „cine mai speră Speranţa” – se întreabă Paul Claudel în cântarea acestui mister – „cine citeşte Profeţii?”. Pentru a-l aştepta sunt numai „foarte bătrânul” Simeon, care-l strânge în braţe, şi Ana, „evlavioasa” reculeasă „într-un colţ al bazilicii”. Peste tot în jur domneşte indiferenţa. Nu se mai aşteaptă. „În zadar a prevestit Daniel timpul şi Mihea locul”; în zadar „în David şi în Isaia se află istoria completă, cu însuşi numele lui Isus la fiecare rând”: „Sunt istorii de cărţi vechi, de superstiţii de sacristie. / Mult mai interesant este să citeşti ziarul şi să faci politică împotriva romanilor. / Mai bine se potriveşte în această perioadă a Anului care creşte şi pentru acest crepuscul rece de dimineaţă / ca această transmitere a puterilor de la Sinagogă la Biserică să fie rapidă şi aproape clandestină”.

Apariţie editprială: Editura „Sapientia” anunță apariția cărții Restituiri istoriografice, scrisă de Carol Auner

Părintele istoriei, Herodot, denumindu-și opera Historia apodexis, venea să indice că scopul operei sale este expunerea evenimentelor, și așa face. Marele orator și om politic al Romei Antice, Cicero, spunând că historia est testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae, nuntia vetustatis, adică martora timpurilor, lumina adevărului, viața memoriei, învățătoarea vieții, vestitoarea trecutului, indica istoria mai mult decât o simplă enumerare de evenimente, conferindu-i aceste nobile științe încă de atunci și un rol de judecătoare a evenimentelor, bine înțeles printr-un studiu uman lipsit de prejudecăți și bazat pe ceea ce istoricul Lucian din Samosata denumea codul deontologic al istoricului, adică o tratare obiectivă.

Moment cultural artistic în Anul Credinţei: Academia Tomistă

În ziua în care Biserica îl comemorează pe sfântul Toma de Aquino, preot şi învăţător, continuând o lungă tradiţie, studenţii anului doi ai Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi, au pregătit un moment academic dedicat sfântului Toma. La eveniment au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, pr. Rector Benone Lucaci, precum şi profesori care activează în cadrul Institutului. Alături de aceştia au fost ceilalţi studenţi ai Institutului precum şi surorile care activează în casă.

Sub ocrotirea Fecioarei Maria

După volumul magistral Isus din Nazaret, dedicat ultimei săptămâni din viaţa lui Cristos, nimic nu era mai aşteptat decât noua carte a Papei despre prima săptămână. Pătimirea este relatată în cele mai mici detalii şi în mai multe capitole din cele patru evanghelii. În schimb pentru săptămâna naşterii este dedicată o singură pagină în Matei, două în Luca, şi practic este totul. Şi totuşi în ea se concentrează sărbătorile cele mai populare ale devoţiunii creştine, îndrăgite chiar şi de cei care nu au decât o amintire despre religia lor: Buna Vestire, Vizita, Naşterea, Sfinţii Prunci Nevinovaţi, Epifania, Prezentarea la templu. Şi ce loc imens ocupă în artă şi în iconografie! Pictorii se scufundă literalmente cu mare bucurie în reprezentarea acestor evenimente, care sunt numite întocmai „mistere de bucurie”.

Pagina 1 din 9First   Precedentul   [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  Urmatorul   Ultimul   
  •  
     

    

Calendar Catolic

Marți, 17 iulie 2018

Sfintii zilei
Ss. Alexie, cerșetor; Marcelina, fc.
Liturghierul Roman
Marți din sãptãmâna a 15-a de peste an
Liturghie la alegere, prefațã comunã
verde, III
Lectionar
Is 7,1-9: Dacã nu veți crede, nu veți putea rezista.
Ps 47: Doamne Dumnezeul nostru, tu ești tãria noastrã!
Mt 11,20-24: În ziua judecãții, va fi mai ușor pentru Tir și Sidon decât pentru voi.
Meditatia zilei
Marți din sãptãmâna a 15-a de peste an

Va recomandam