en-USro-RO

| Login
17 iulie 2018
Evenimente  »  Evenimente  »  Istorie Search

Istorie

Istorie
11 septembrie 2001 – 11 septembrie 2011

Atunci când fiul meu, în acea zi de 11 septembrie 2001, m-a informat de ceea ce se întâmpla la New York eu, incredul, am telefonat imediat bătrânului meu maestru Marc Raeff, profesor la Columbia University, european prin formare. Prima sa reacţia a fost: „It’s too much.

Era 19 martie 1961: Ioan al XXIII-lea încredinţa Conciliul unui tată „blând şi vrednic de iubire”

Celor mai apropiaţi colaboratori care îi comunicau imposibilitatea de a deschide Conciliul în anul 1963, papa Ioan le-a răspuns: „Atunci îl vom deschide în 1962”, adăugând după aceea: „Noi suntem bătrâni, nu putem pierde timpul”.

Fenomen minunat
Treizeci de ani în 18 zile: manifestaţiile din piaţă, paşnice şi unitare, începute la 25 ianuarie şi care au culminat, după 18 zile, în căderea regimului de treizeci de ani al preşedintelui Hosni Mubarak, au arătat foarte clar că cererile tinerilor, dincolo de revendicările sociale invocate, se refereau la o schimbare de direcţie importantă pentru o ţară musulmană: distincţia între religie şi politică.
Apariţie editorială: Catolicii din Moldova
Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Catolicii din Moldova. Istoria unei minorităţi confesionale din România, scrisă de Jean Nouzille. Cartea apare în colecţia „Istoria Bisericii”, formatul 17x24, are 436 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 35 lei.
Catolicii şi naziştii
Biserica este adesea acuzată că nu a făcut destul pentru a-l contrasta pe Hitler, însă în recenta sa călătorie în Anglia şi Scoţia, Benedict al XVI-lea a profitat de ocazie pentru a prezenta cealaltă latură a problemei, amintind persoanelor natura antireligioasă a regimului nazist.
Sfântul Laurenţiu martir în Roma lui Valerian
Anii centrali din secolul al treilea au fost străbătuţi de o criză economică, socială, militară, aşa încât s-a răspândit o condiţie de nelinişte şi de tensiune, care a caracterizat mai ales şi populaţia din Urbe. Ciuma, catastrofele naturale, presiunea barbarilor pe Dunăre şi în Orient, au răspândit o formă de frică, de milenarism apocaliptic, dar şi de ură faţă de creştini care, renegându-i pe zeii din tradiţie, ar fi atras asupra tuturor blestemul.
În urmă cu o sută de ani Pius al X-lea reducea vârsta pentru prima împărtăşanie
Cu ocazia centenarului decretului „Quam singulari Christus amore” (8 august 1910) a lui Pius al X-lea, Papa beatificat în anul 1951 şi canonizat în anul 1954, publicăm o reflecţie a cardinalului prefect al Congregaţiei pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor.
Anton Durcovici, „Nu sunt de acord”. Declaraţii din arestul Securităţii Bucureşti (1950)

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii: Anton Durcovici, „Nu sunt de acord”. Declaraţii din arestul Securităţii Bucureşti (1950), ediţie îngrijită şi prefaţată de pr. dr. Wilhelm Dancă.

  •  
     

    

Calendar Catolic

Marți, 17 iulie 2018

Sfintii zilei
Ss. Alexie, cerșetor; Marcelina, fc.
Liturghierul Roman
Marți din sãptãmâna a 15-a de peste an
Liturghie la alegere, prefațã comunã
verde, III
Lectionar
Is 7,1-9: Dacã nu veți crede, nu veți putea rezista.
Ps 47: Doamne Dumnezeul nostru, tu ești tãria noastrã!
Mt 11,20-24: În ziua judecãții, va fi mai ușor pentru Tir și Sidon decât pentru voi.
Meditatia zilei
Marți din sãptãmâna a 15-a de peste an

Va recomandam