en-USro-RO

| Login
17 iulie 2018

Viata cetatii

Viata cetatii
Papa Francisc: „Să ne purificăm prin rugăciune, prin penitenţă, prin Sacramentul reconcilierii, prin Euharistie.
Templul este un loc sacru în care aspectul cel mai important nu este ceremonialul ci „adorarea lui Dumnezeu”: a spus Papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii celebrate vineri dimineaţă, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. 
Papa Francisc: „Să avem curajul de a ne mărturisi păcatele în faţa preotului, spunând păcatului pe nume şi fără a-l ascunde”
La predica Sfintei Liturghii, celebrată vineri dimineaţă în capela Casei Sf. Marta din Vatican, Papa Francisc a vorbit pe larg despre necesitatea de a ne mărturisi păcatele înaintea preotului. Sacramentul spovezii, a spus Pontiful, este spaţiul în care noi mergem în întâmpinarea iubirii lui Isus, cu sinceritatea inimii şi cu transparenţa copiilor, fără a respinge ci, dimpotrivă, primind cu inimă largă „harul ruşinii”, care ne ajută să simţim bunătatea iertării lui Dumnezeu.
Audienţă acordată participanţilor la „Zilele reprezentanţilor pontificali” cu ocazia Anului Credinţei
Vineri 21 iunie 2013, în Sala Clementină din Palatul Apostolic Vatican, Sfântul Părinte Francisc a primit în audienţă pe participanţii la Zilele dedicate reprezentanţilor pontificali în cadrul Anului Credinţei (21-22 iunie) şi le-a adresat discursul pe care-l publicăm în continuare.
A treia Congregaţie generală

Recunoştinţa întregii Biserici” pentru „munca neobosită în via Domnului”. Este „recunoştinţa” exprimată Papei emerit de către Colegiul Cardinalilor, în telegrama citită de cardinalul decan Angelo Sodano, în timpul celei de-a treia Congregaţii Generale de astăzi. „Părinţii cardinali reuniţi în Vatican pentru Congregaţiile lor Generale în vederea apropiatului Conclav – textul mesajului, citit astăzi jurnaliştilor de către părintele Federico Lombardi, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun – Vă trimit în cor un salut evlavios cu exprimarea reînnoitei lor recunoştinţe pentru întreaga Dumneavoastră slujire petrină luminoasă şi pentru exemplul dat lor al unei generoase griji pastorale pentru binele Bisericii şi al lumii”. „Membrii Colegiului Cardinalilor – concluzia textului – se încred în sfârşit în rugăciunile Dumneavoastră pentru ei, precum şi pentru toată Sfânta Biserică”.

Sede vacante. Viaţa şi inima lui Benedict

Biserica catolică are un Papă emerit. De ieri seară, Scaunul lui Petru este vacant şi Benedict al XVI-lea şi-a început noua sa viaţă de lucrător al viei Domnului în tăcerea rugăciunii şi a ascunderii de lume. Cu privire la semnificaţia renunţării sale s-a scris mult. Ceea ce mi se pare că merită să fie aprofundat acum este sensul acestei noi şi diferite misiuni pe care el însuşi o consideră astfel, aşa cum se observă din cuvintele rostite la ultima audienţă generală: „Nu abandonez crucea, ci rămân în mod nou lângă Domnul Răstignit. Nu mai port puterea funcţiei pentru conducerea Bisericii, dar rămân în slujirea rugăciunii, ca să spunem aşa, în staulul sfântului Petru”. Pentru a înţelege forţa acestor cuvinte recurg la o analogie care mi se pare deosebit de iluminantă: aceea între opţiunea Papei Benedict şi decizia pe care marele gânditor catolic Jacques Maritain a luat-o după moartea preaiubitei soţii Raissa, împreună cu care a trăit drumul convertirii la Cristos şi o experienţă spirituală, prin multe aspecte mistică. El a voit să se retragă din orice angajare publică pentru a trăi până la moarte pe lângă comunitatea contemplativă a Fraţilor Mici ai lui Isus din Toulouse, stimulat de o dorinţă mărturisită astfel: „Am o mare nevoie de tăcere”.

Prima Congregaţie generală: prezenţi 142 de cardinali, dintre care 103 electori.

În Aula nouă a Sinodului, în Vatican, s-a desfăşurat luni, 4 martie 2013, prima Congregaţie Generală a Colegiului Cardinalilor. La ora 17.00 a fost prevăzută a doua reuniune. Este vorba despre primele evenimente care îi vor duce pe cardinali să aleagă, în zilele următoare, data de început a Conclavului pentru a-l alege pe noul Papă. În briefingul cu jurnaliştii, directorul Sălii de Presă vaticane, părintele Federico Lombardi, a afirmat că erau prezenţi 142 de cardinali, dintre care 103 electori, aşadar trebuiau să sosească la Roma (între luni după-amiază şi marţi dimineaţă) încă 12 cardinali electori: de fapt, în Conclav sunt aşteptaţi 115 cardinali electori. S-a început cu rugăciunea Veni Sancte Spiritus. În intervenţia sa de salut, cardinalul decan Angelo Sodano a vorbit despre semnificaţia acestui eveniment. Apoi s-a desfăşurat ceremonia jurământului fiecărui cardinal. Cardinalul conducător al Camerei Apostolice, Tarcisio Bertone, a făcut propunerea, aprobată, ca părintele Raniero Cantalamessa, predicator al Casei Pontificale, să ţină după-amiază prima meditaţie a Congregaţiilor Generale. Colegiul Cardinalilor a aprobat după aceea propunerea cardinalului decan Sodano de a trimite un mesaj Papei emerit.

Audienţa generală de miercuri 27 februarie 2013

Veneraţi Fraţi întru Episcopat şi întru Preoţie,

Stimate Autorităţi,

Iubiţi fraţi şi surori,

Vă mulţumesc că aţi venit aşa de numeroşi la această ultimă Audienţă generală a mea.

Mulţumesc din inimă! Sunt cu adevărat emoţionat! Şi văd Biserica vie! Şi cred că trebuie să spunem un mulţumesc şi Creatorului pentru timpul frumos pe care ni-l dăruieşte acum când mai e încă iarnă.

Mesajul de sfântul Valentin se află în forţa Iubirii

Ziua de 14 februarie este ziua îndrăgostiţilor. Originea acestei date este nesigură: ea pare să fie legată de tradiţia păgână a festivităţii Lupercaliilor, ceremonie de primăvară prin care oamenii din Roma obişnuiau să celebreze trezirea naturii şi în acest mod să mijlocească rodnicia pământului şi a recoltelor. Însă nu este improbabil ca la rădăcina obiceiului de a sărbători iubirea şi pe cei îndrăgostiţi în această zi deosebită să fie amintirea unui sfânt: sfântul Valentin.

Puncte de reflecţie pentru creştinii activi în „viaţa cetăţii” înainte de alegeri
Pr. dr. Lucian Farcaş, profesor de teologie morală la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi, plecând de la recomandările făcute de Conferinţa Episcopilor din Franţa pentru alegerile politice din 2012, propune o dezbatere pe această temă şi în ţara noastră. Suntem îndreptăţiţi să sperăm că „sămânţa” învăţăturii sociale a Bisericii va prinde rădăcini în inima creştinilor votanţi, şi cu atât mai mult în inima creştinilor activi în viaţa publică!
Fii viu şi recunoscător
Faptul de a avea imaginaţie e o garanţie de nefericire. Nu te poţi bucura de imediat, fie pentru că îţi aminteşti, melancolic, de necazuri trecute, fie pentru că te preocupă dificultăţi viitoare. Nu te poţi bucura de amintiri agreabile, pentru că ele ţin de trecut, şi nu te poţi bucura de posibile împliniri viitoare, pentru că te gîndeşti la obstacolele sau, pur şi simplu, la timpul care te separă încă de ele.
Oraşele României sărbătoresc viaţa! - Vino la „Marșul pentru Viață” - 2012!
„Marşul pentru Viaţă” este un eveniment care se desfăşoară anual, concomitent, în mai multe oraşe din România, în jurul datei de 25 martie (sărbătoarea „Buna Vestire”) şi este organizat de asociaţii ale societății civile care compun mişcarea provita. Scopul este afirmarea dreptului la viaţă pentru toate fiinţele umane începând cu momentul concepţiei şi totodată susținerea familiei tradiționale și a valorilor acesteia, temelia unei societăți solide și sănătoase.
Creând femeia, Dumnezeu a binecuvântat lumea
Pentru a readuce pe un plan de adevăr, dreptate şi frumuseţe dimensiunea feminină. Pentru a ieşi din retorica ipocrită şi ideologică referitoare la sărbătoarea femeii, agenţia Zenit ar vrea să favorizeze discuţia despre binele mult care este în proiectul lui Dumnezeu atunci când a creat femeia.
Nu uita de mama!
E drept că aşa suntem noi oamenii făcuţi încât preţuim pe cineva cu adevărat abia când acea persoană nu mai este în mijlocul nostru, acoperind din belşug mormintele cu florile ce ar fi trebuit să parfumeze cărările încrâncenate ale vieţii; însă clipele fug pe furiş şi poate că ar fi bine să înţelegem cât de important este să spunem la timp TE IUBESC şi să le oferim fiinţelor noastre dragi timpul şi spaţiul pe care îl merită.
Veşnic nemulţumiţi...
Ne-am obişnuit să ne plângem începând încă din zorii zilei că nu mai putem dormi 15 minute în plus, uitând de cei care ar da totul pentru a avea puterea să se poată ridica din pat. Ne plângem că trebuie să suportăm caracterul dificil al celor din casele noastre, uitând să mulţumim că avem o familie. Ne plângem pentru ce nu ne iese bine la şcoală ori serviciu, uitând să mulţumim că avem capacitatea de a munci.
Haine Liturgice
Poate că de multe ori aţi dorit să vă procuraţi articole cu specific religios, în special haine liturgice. Ce aţi făcut? Mă gândesc că aţi apelat fie la surorile de la Baraţi şi Butea, fie la magazinul Teresianum din Roman.
Ziua mondială a bolnavului. Pentru a ieşi din penumbră
Ziua mondială a bolnavului foloseşte pentru a readuce în atenţia tuturor o realitate de fapt: boala există. Din păcate în asta societatea occidentală are ideile aşa de încurcate încât mai discută încă despre definiţia reală a cuvântului sănătate.
Ziua Internaţională a Rugăciunii şi Acţiunii pentru Copii
Arhiepiscopul de Canterbury s-a rugat pentru copiii din întreaga lume cu ocazia Zilei Internaţionale a Rugăciunii şi Acţiunii pentru Copii comemorată duminică, 20 noiembrie, un eveniment susţinut de UNICEF, Salvaţi Copiii şi organizaţia Religii pentru Pace.
O istorie a medicinii prin intermediul sfinţilor - Arta de a vindeca relatată de Paolo Gulisano
Istoria Medicinii nu este numai istoria de invenţii, de descoperiri, de progrese ştiinţifice. Este şi istoria de oameni care şi-au dedicat viaţa pentru a se îngriji de cel care suferă. Medici, dar şi infirmieri, sau alte figuri care încă din antichitate au practicat în mod eroic, până la sfinţenie, arta vindecării.
Biserica Catolică creşte cu 31 mii de credincioşi pe zi
În fiecare zi 31 mii de persoane intră în marea "familie" a Bisericii Catolice: susţine Raportul anual "Starea misiunii globale" din 2011 (Status of Global Mission), potrivit căruia numărul catolicilor la nivel mondial a depăşit un miliard şi 160 de milioane de credincioşi. Datele prezintă evoluţia numerică a religiilor în ultimul deceniu.
Inscripţie din perioada cruciadelor descifrată la Ierusalim
Miercuri, 16 noiembrie, un profesor israelian de arheologie a anunţat că o inscripție în limba arabă, despre care se crede că ar fi fost scrisă de cruciați acum 800 de ani, şi care a fost găsită în apropiere de Tel-Aviv, a fost descifrată.
Pagina 1 din 2First   Precedentul   [1]  2  Urmatorul   Ultimul   
  •  
     

    

Calendar Catolic

Marți, 17 iulie 2018

Sfintii zilei
Ss. Alexie, cerșetor; Marcelina, fc.
Liturghierul Roman
Marți din sãptãmâna a 15-a de peste an
Liturghie la alegere, prefațã comunã
verde, III
Lectionar
Is 7,1-9: Dacã nu veți crede, nu veți putea rezista.
Ps 47: Doamne Dumnezeul nostru, tu ești tãria noastrã!
Mt 11,20-24: În ziua judecãții, va fi mai ușor pentru Tir și Sidon decât pentru voi.
Meditatia zilei
Marți din sãptãmâna a 15-a de peste an

Va recomandam