en-USro-RO

| Login
17 iulie 2018

Arta si Cultura

Artă şi cultură
Apariţie editorială: Teologia sacramentelor. Un manual pentru studiul și practica teologiei, scrisă de Franz Courth și tradusă în limba română de pr. dr. Ștefan Lupu și pr. Iosif Martin
Cartea apare în colecţia „Studii teologice”, în formatul 17x24, are 406 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 25 lei.
Apariţie editorială: Monografia unei şcoli a iubirii şi a credinţei. Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” Oneşti, scrisă de Florica Veleşcu
Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Monografia unei şcoli a iubirii şi a credinţei. Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” Oneşti, scrisă de Florica Veleşcu. Cartea apare în formatul 17x24, are 184 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 40 lei.
Apariţii editoriale: A ieşit semănătorul ... Predici. Timpul de peste an. Săptămânile I-XVII (vol. I) şi Timpul de peste an. Săptămânile XVIII-XXXIV. Solemnităţile Domnului (vol. II), scrise de pr. Claudiu Dumea
Cartea apare în colecţia „Omiletică”, în formatul 13,5x20, are 416 pagini (vol. I), respectiv 544 pagini (vol. II) şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 20 lei (vol. I) şi 25 (vol. II).
Acei maeştri fără nume. Colocviu despre artă cu Camilian Demetrescu

„Pictori nu se naşte cineva, pictori se devine”. Conform lui Camilian Demetrescu, artist român, italian prin adopţie de patruzeci de ani, celebru pentru mozaicurile sale dedicate temei epifaniei Divinului în istorie, „nu se naşte cineva poet, muzician, arhitect. Se vine în lume cu dorinţa de a spune ceva, de a se exprima.

Imnul de vespere pentru Botezul Domnului: Ape de moarte pentru a ne cufunda în viaţă

Botezul în Iordan este printre misterele principale ale vieţii lui Cristos. De aceea, nu surprinde că îi este dedicată în întreagă festivitate, la încheierea timpului Crăciunului, chiar dacă motivul botezial atinge deja Epifania. Acel mister îl atinge pe Domnul şi se referă la noi toţi.

Responsabilitatea credincioşilor în afirmarea unei virtuţi care trebuie construită în fiecare zi

A unsprezecea ediţie a „Tonalestate”, care se desfăşoară între 4-7 august la Ponte de Legno (Brescia) şi la Passo del Tonale (Trento), a ales trei cuvinte pentru lucrările sale: liberté, égalité, dar mai ales fraternité. Temei fraternităţii a dedicat conferinţa sa, joi dimineaţă, cardinalul preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios. Publicăm în continuare fragmente mari din conferinţă, intitulată „Fratenitatea, responsabilitatea credincioşilor: o utopie?”.

Între pământ şi cer cu braţele ridicate
Publicăm o scurtă anticipare a unei cărţi dedicată rugăciunii în artă care va fi publicată în octombrie de Libreria Editrice Vaticana
Porţi deschise între templu şi piaţă: Spaţiu sacru şi spaţiu civil

Publicăm textul de „lectio magistralis” pe care cardinalul preşedinte al Consiliului Pontifical al Culturii, Gianfranco Ravasi, a ţinut-o la 17 ianuarie la Roma la Facultatea de Arhitectură din Universitatea La Sapienza.

Poezia unui dar triplu: Epifania de Prudentius

Adoraţia magilor şi darul lor triplu din Orient. Este tema versurilor lui Prudentius stabilite pentru oficiul lecturilor în sărbătoarea Epifaniei: dimetri iambici acatalectici, nu deosebit de inspiraţi, dar clari şi liniari. Ei transpun în poezie textul din Matei (2,11):

Epifania în imnografia lui Roman Melodul

Prezentă în toate tradiţiile creştine din Orient, Epifania este o sărbătoare care celebrează manifestarea Cuvântului lui Dumnezeu întrupat, într-un context trinitar şi cristologic. Textele liturgice din 6 ianuarie rezumă principalele mistere ale credinţei creştine: cel trinitar, întruparea Cuvântului lui Dumnezeu, răscumpărarea primită prin botez.

  •  
     

    

Calendar Catolic

Marți, 17 iulie 2018

Sfintii zilei
Ss. Alexie, cerșetor; Marcelina, fc.
Liturghierul Roman
Marți din sãptãmâna a 15-a de peste an
Liturghie la alegere, prefațã comunã
verde, III
Lectionar
Is 7,1-9: Dacã nu veți crede, nu veți putea rezista.
Ps 47: Doamne Dumnezeul nostru, tu ești tãria noastrã!
Mt 11,20-24: În ziua judecãții, va fi mai ușor pentru Tir și Sidon decât pentru voi.
Meditatia zilei
Marți din sãptãmâna a 15-a de peste an

Va recomandam