en-USro-RO

| Login
17 iulie 2018

Intrări pentru 'Pr. dr. Ştefan Lupu'

Acei maeştri fără nume. Colocviu despre artă cu Camilian Demetrescu

„Pictori nu se naşte cineva, pictori se devine”. Conform lui Camilian Demetrescu, artist român, italian prin adopţie de patruzeci de ani, celebru pentru mozaicurile sale dedicate temei epifaniei Divinului în istorie, „nu se naşte cineva poet, muzician, arhitect. Se vine în lume cu dorinţa de a spune ceva, de a se exprima.

Imnul de vespere pentru Botezul Domnului: Ape de moarte pentru a ne cufunda în viaţă

Botezul în Iordan este printre misterele principale ale vieţii lui Cristos. De aceea, nu surprinde că îi este dedicată în întreagă festivitate, la încheierea timpului Crăciunului, chiar dacă motivul botezial atinge deja Epifania. Acel mister îl atinge pe Domnul şi se referă la noi toţi.

Porţi deschise între templu şi piaţă: Spaţiu sacru şi spaţiu civil

Publicăm textul de „lectio magistralis” pe care cardinalul preşedinte al Consiliului Pontifical al Culturii, Gianfranco Ravasi, a ţinut-o la 17 ianuarie la Roma la Facultatea de Arhitectură din Universitatea La Sapienza.

Poezia unui dar triplu: Epifania de Prudentius

Adoraţia magilor şi darul lor triplu din Orient. Este tema versurilor lui Prudentius stabilite pentru oficiul lecturilor în sărbătoarea Epifaniei: dimetri iambici acatalectici, nu deosebit de inspiraţi, dar clari şi liniari. Ei transpun în poezie textul din Matei (2,11):

Epifania în imnografia lui Roman Melodul

Prezentă în toate tradiţiile creştine din Orient, Epifania este o sărbătoare care celebrează manifestarea Cuvântului lui Dumnezeu întrupat, într-un context trinitar şi cristologic. Textele liturgice din 6 ianuarie rezumă principalele mistere ale credinţei creştine: cel trinitar, întruparea Cuvântului lui Dumnezeu, răscumpărarea primită prin botez.

  •  
     

    

Calendar Catolic

Marți, 17 iulie 2018

Sfintii zilei
Ss. Alexie, cerșetor; Marcelina, fc.
Liturghierul Roman
Marți din sãptãmâna a 15-a de peste an
Liturghie la alegere, prefațã comunã
verde, III
Lectionar
Is 7,1-9: Dacã nu veți crede, nu veți putea rezista.
Ps 47: Doamne Dumnezeul nostru, tu ești tãria noastrã!
Mt 11,20-24: În ziua judecãții, va fi mai ușor pentru Tir și Sidon decât pentru voi.
Meditatia zilei
Marți din sãptãmâna a 15-a de peste an

Va recomandam